Producenci
Instrukcje użytkowania/Gwarancja

 


 

Ogólna instrukcja obsługi AeroPress

 

Za pomocą kompaktowego zaparzacza do kawy AeroPress można w łatwy sposób przygotować najlepszą kawę lub espresso jakie kiedykolwiek piliście. W celu szybkiego zapoznania się z obsługą urządzenia, obejrzyj film znajdujący się na stronie www.aerobie.com, w sekcji produktu AeroPress lub pod informacją o produkcie na naszej stronie.

Przygotowanie podwójnego espresso, Americano (300ml) lub latte:

  • Wyjmij tłok z cylindra oraz odkręć sitko

  • Umieść filtr w sitku i przykręć sitko do cylindra

  • Postaw cylinder na solidnym kubku

  • Umieść dwie miarki AeroPress dość drobno (podobnie jak przy dripie) zmielonej kawy w cylindrze

  • Do cylindra do poziomu oznaczonego cyfrą „2”wlej gorącą wodę. Zaleca się używanie wody w temperaturze 80 ̊C dla kaw ciemno palonych oraz 85 ̊C dla kaw jasno palonych

  • Mieszaj wodę z kawą za pomocą mieszadła przez około 10 sekund

  • Nawilż gumową uszczelkę i włóż tłok do cylindra. Delikatnie naciskaj tłok przez około 20 -30 sekund, do momentu, aż osiądzie na zmielonych ziarnach kawy. Delikatny nacisk ułatwia zaparzanie AeroPresse

  • Podwójne espresso gotowe. Aby uzyskać Americano, wypełnij kubek gorącą wodą. Jeśli chcesz przygotować latte, wypełnij kubek gorącym mlekiem.

 1.Tłok 2. Cylinder 3. Uszczelka 4. Sitko na filtr 5. Lejek 6. Uchwyt filtra 7. Miarka 8. Mieszadło

 

Czyszczenie i przechowywanie:

  • Odkręć i odłącz sitko. Dociśnij tłok aby usunąć pozostałości po kawie do kosza (możesz użyć jako kompost albo nawóz)

  • Wypłucz i/lub oczyść gumową  uszczelkę z pozostałości po kawie za pomocą szczoteczki. Cylinder został już oczyszczony za pomocą uszczelki i nie wymaga dalszego czyszczenia

  • Zawsze usuwaj pozostałości po kawie zaraz po użyciu AeroPress. W czasie przechowywania urządzenia tłok powinien być całkowicie wsunięty do cylindra lub z niego wyjęty. Dzięki temu uszczelka pozostanie szczelna przez długi czas.

 

Zalecenia:

  • Podczas jednego parzenia możesz użyć od 1 do 4 miarek kawy. Każda miarka umożliwia przygotowanie jednego espresso lub 150ml Americano. Wypełnij cylinder gorącą wodą do numeru odpowiadającego ilości użytych miarek

  • Przygotowanie dzbanka kawy za pomocą AeroPress jest mniej czasochłonne niż parzenie metodą przelewową. Aby zapełnić dzbanek kawą, wystarczą dwa parzenia z użyciem 3 lub 4 miarek i gorąca woda

  • W przypadku samodzielnego mielenia kawy, użyj dołączonego lejka aby ułatwić wsypywanie kawy do cylindra. Jedna miarka ziaren jest równa miarce kawy zmielonej

  • Jeśli przeciskanie kawy sprawia Ci problem, spróbuj naciskać bardziej delikatnie i/lub użyj grubiej zmielonej kawy. Ziarna mogą być zmielone bardzo drobno jeśli przygotowujesz kawę z jednej miarki

  • Tłok może być użyty do odmierzenia ilości wody

  • Nie przejmuj się zużywaniem filtrów. Aby wyprodukować dwa tysiące sztuk potrzebne jest tyle papieru, ile pochłania wyprodukowanie jednej  gazety. Używany filtr może być  jednak użyty ponownie po wcześniejszym przepłukaniu go pod bieżącą wodą. Wybór należy do Ciebie. Aby przygotować filtr do ponownego użycia, wyjmij tłok i przykręć sitko z filtrem do cylindra. Dzięki temu filtr pozostanie płaski.

 Gwarancja

Na AeroPress jest udzielana gwarancja na wady materiałowe oraz produkcyjne, która obowiązuje przez dwa lata od czasu zakupu.

AeroPress jest zastrzeżonym znakiem towarowym Aerobie, Inc., Palo Alto, California, USA. ©Luty 2013 Aerobie, Inc. Wszystkie Prawa Zastrzeżone


 

 

Falk

 

 

Miedziane naczynia do gotowania ręcznie wykonane w Belgii


 

Ogólna instrukcja użytkowania naczyń miedzianych Falk

  • Nowy garnek zalej olejem i podgrzej przez ok. 1 min. Do temperatury +/- 180 C. Pozostaw do przestygnięcia, zlej olej i wytrzyj do sucha.

  • Powstałe przebarwienia usuwamy za pomocą gąbki. Sugerujemy użycie Scotch Brite jednocześnie spłukując gorącą wodą z mydłem. Nie używać druciaków!

  • W trakcie używania zewnętrzna powierzchnia miedzi utlenia się powodując powstawanie patyny co jest normalnym zjawiskiem. Chcąc przywrócić garnkom oryginalny wygląd należy oczyścić je gąbką Scotch Bride.

  • Miedź jest doskonałym przewodnikiem ciepła i daje szansę oszczędzania energii – proszę pamiętać, że należy nastawiać mniejszą moc grzania.

  • Unikając ekstremalnie wysokich temperatur unikniecie deformacji garnka.

  • Aby zabezpieczyć żeliwo przed rdzą należy je konserwować przecierając miękką szmatką nasączoną olejem roślinnym.

  • Sól powoduje korozję stali nierdzewnej. Proszę nie pozostawiajcie naczyń na kilka godzin w kontakcie z solą.

  • Nie wolno myć miedzianych garnków w zmywarce.
     
  • Nie wolno używać kwaśnych preparatów (odkamieniaczy).

  • Nie wolno wkładać garnków do kuchenki mikrofalowej!

 

Gwarancja

 

Produkty marki Falk objęte są ochroną gwarancyjną producenta na okres 24 miesięcy. 

Przy prawidłowej eksploatacji będą towarzyszyć Wam przez całe życie!

 


 

 


 

Ogólna instrukcja użytkowania naczyń żeliwnych Staub

 

  • Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu, następnie przepłukać naczynie gorącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
     
  • Żeliwo sprawdza się na każdym typie kuchni, zarówno gazowej, ceramicznej, sensorycznej jak i indukcyjnej oraz w piekarniku.

  • Należy pamiętać, żeby w miarę możliwości, rozmiar palnika odpowiadał średnicy dna naczynia.

  • Żeliwne naczynia rozgrzewa się powoli. Zaleca się przez pierwsze 3-5 minut podgrzewanie naczynia na małym ogniu, rozprowadzenie tłuszczu, a następnie zwiększenie stopnia podgrzewania. Maksymalnie należy stosować 75% mocy palnika. Do podgrzewania naczynia nie wolno stosować palnika z funkcją Boost, zbyt szybko rozgrzane żeliwo może ulec zniszczeniu.

  • Nie wolno podgrzewać pustego naczynia przez długi czas. Żeliwa nie należy poddawać również tzw. szokowi termicznemu. Do gorącego żeliwa pod żadnym pozorem nie wolno dolewać zimnych płynów. Żeliwo może popękać. Po przyrządzeniu potrawy należy naczynie najpierw ostudzić, zanim będzie można je umyć.

  • Do mieszania potraw w naczyniach żeliwnych należy używać akcesoriów wyłącznie drewnianych bądź z tworzywa sztucznego.

  • Trzeba pamiętać o zakładaniu rękawic kuchennych do zdejmowania pokrywy lub podnoszenia za uchwyty,a szczególnie przy wyjmowaniu naczynia z piekarnika.

  • Kiedy potrawa przywrze do naczynia, należy je ostudzić, zalać wodą i poczekać kilka godzin, żeby potrawa  odmokła. Nie można czyścić garnka druciakami, można w ten sposób uszkodzić strukturę żeliwa.

  • Mimo, iż producent dopuszcza mycie żeliwnych emaliowanych naczyń w zmywarce, to jednak proponujemy myć je ręcznie, delikatną gąbką. Mycie w zmywarce może spowodować wyblaknięcie kolorów na zewnątrz naczynia oraz osłabienie powłoki wewnątrz naczynia. Patelnie z drewnianymi uchwytami nie nadają się do mycia w zmywarce.

  • Żeby naczynia mogły służyć przez wiele lat, po każdym użyciu, umyciu i osuszeniu, należy przetrzeć wewnętrzną warstwę oraz brzegi naczynia papierowym ręcznikiem delikatnie nasączonym olejem jadalnym. Taka konserwacja zapobiega utlenianiu żeliwa i ewentualnemu pojawianiu się rdzawych plamek.

  • W związku z tym, iż żeliwo bardzo szybko się rozgrzewa i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie bądź stole, powinno się używać do tego celu podstawek. 

  • Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej

  • Naczynia żeliwne należy chronić przed uderzeniami.


Gwarancja

Żeliwne naczynia marki Staub są objęte 30-letnią gwarancją producenta.

Ceramiczne naczynia objęte są gwarancją 24 miesięcy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że naczynia Staub będą służyły Wam przez wiele lat.

 

 


 

 


  

Ogólna instrukcja użytkowania produktów Ballarini

  • Przed pierwszym użyciem naczynie należy starannie umyć pod bieżącą wodą używając ogólnie dostępnych środków do tego przeznaczonych, następnie dokładnie spłukać i wytrzeć do sucha.

  • Na papierowy ręcznik lub miękką szmatkę nanieść trochę oliwy spożywczej i natrzeć nią wewnętrzną powierzchnię. Pozostawić do wyschnięcia. Zaleca się powtarzanie tego procesu raz na jakiś czas celem wydłużenia żywotności powierzchni.

  • Przy użytkowaniu w piekarnikach nie ustawiać temperatury większej niż 160 stopni Celsjusza, aby nie stopić uchwytów – dotyczy naczyń z uchwytami z tworzywa sztucznego.

  • Mycie w zmywarkach – tylko i wyłącznie w niskich temperaturach na specjalnie do tego zdefiniowanych programach mycia.

  • Naczynia myć tylko i wyłącznie po ich pełnym wystudzeniu. Nie wolno zalewać ich zimną wodą kiedy powierzchnia jest rozgrzana.

  • W produktach wyposażonych we wskaźnik Thermopoint ciemno zielony kolor wskazuje temperaturę pełnego wychłodzenia.

  • Nie pozostawiać naczyń na rozgrzanej powierzchni bez produktów w środku.

  • Nie kroić potraw w naczyniach, nie uderzać ostrymi częściami w ich powłokę, nie rysować.

  • Używać tylko i wyłącznie miękkich lub drewnianych narzędzi specjalnie do tego przystosowanych.

  • Przy składowaniu, należy uważać, żeby powierzchnie patelni lub innych naczyń nie miały ze sobą styczności – częsty powód zarysowań.

  • Odbarwienia pojawiające się na powierzchniach po pewnym okresie użytkowania są normalnym objawem i nie stanowią podstaw do reklamacji.

 

Gwarancja

Naczynia marki Ballarini posiadają minimum 2 lata gwarancji producenta. 

Okres gwarancji różni się w zależności od linii produktu

Szczegółowe informacje dostępne są przy konkretnym produkcie.

 

 



 

Ogólna instrukcja użytkowania noży kuchennych Zwilling

  • Producent nie rekomenduje czyszczenia i mycia noży w zmywarkach. Chemia zawarta w środkach czystości używanych w zmywarkach połączona z wysoką temperaturą mycia działa destrukcyjnie zarówno na ostrze jak i rączki noży. Efektem tego może być powstawanie zalążków ognisk korozji, matowienie ostrza oraz jego stępienie. Dlatego też zalecamy ręczne mycie w letniej wodzie zaraz po zakończeniu użytkowania
  • Aby zachować połysk i ładny wygląd rączek od czasu do czasu należy natrzeć je delikatnie małą ilością oliwy spożywczej. Dotyczy to wszelkich typów rękojeści – nie tylko drewnianych, ale również wykonanych z tworzyw sztucznych.
  • Od czasu do czasu wskazane jest ostrzenie noży ZWILLING – jest to normalny proces. Do tego celu używaj specjalnie przeznaczonych ostrzałek Zwilling. Dzięki nim z łatwością osiągniesz oczekiwaną ostrość noża.
  • Idealnym miejscem do przechowywania noży są specjalnie do tego zaprojektowane bloki drewniane lub listwy magnetyczne. Zapewniają one bezpieczeństwo, ochronę ostrza, czystość oraz poręczność użytkowania.
  • Deski używane do krojenia mają kluczowe znaczenie pod kątem trwałości i ostrości ostrza. Deski wykonane z metalu, szkła, porcelany w przyśpieszonym tempie niszczą ostrze i powodują jego tępienie. Dlatego tez najlepiej używać jest desek drewnianych lub bambusowych, które są bezpieczne dla ostrza, łatwo się czyszczą i zapewniają dobrą higienę.

Gwarancja

Ostrze noży posiada 30-letnią gwarancję na wady produkcyjne.

 Elementy drewniane bądź z tworzywa sztucznego takie jak rękojeść, których defekty są wynikiem

błędów w procesie produkcji sztućców, objęte są gwarancją 2 lata.

 


 

Ogólna instrukcja użytkowania naczyń Zwilling
 

  • Przed pierwszym użyciem należy usunąć wszystkie naklejki i etykiety z produktu, następnie przepłukać naczynie gorącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie nawilżyć oliwą/olejem wnętrze naczynia.
  • Nie można zostawiać pustego naczynia na palniku, nie dopuść, żeby zawartość wyparowała - może to być przyczyną przegrzania i spowodować uszkodzenie powłoki oraz deformację naczynia.
  • Należy pamiętać, żeby średnica dna naczynia odpowiadała średnicy źródła ciepła.
  • Płomienie palnika nigdy nie powinny obejmować zewnętrznych ścianek naczynia.
  • Możliwość gotowania na każdym typie kuchni, zarówno gazowej, ceramicznej, sensorycznej jak i indukcyjnej oraz w piekarniku.
  • Żeby nieprzywierająca powłoka służyła przez wiele lat, podczas gotowania należy używać akcesoriów wyłącznie drewnianych bądź z tworzywa sztucznego.
  • Trzeba pamiętać o zakładaniu rękawic kuchennych do zdejmowania pokrywy lub podnoszenia za uchwyty,a szczególnie przy wyjmowaniu naczynia z piekarnika.

  •  Wytrzymałość pokrywek na wysokie temperatury: pokrywa szklana temperatura w piekarniku
     do 204 °C , pokrywa ze stali nierdzewnej temperatura w piekarniku do 260°C.
  • Jeśli nie wyszczególniono inaczej na opakowaniu, naczynia z rączkami z tworzyw sztucznych można używać w piekarnikach do temperatury 100°C.
  • Nie należy stawiać gorącego naczynia bezpośrednio na blacie bądź stole, powinno się używać do tego celu podstawek. 
  • Nie wolno umieszczać naczyń w kuchence mikrofalowej.
  • Rozgrzanych naczyń nie wolno poddawać tzw. szokowi termicznemu. Najpierw należy pozostawić gorące naczynie do zupełnego ostygnięcia.

  • Nie zaleca się używania produktu w zmywarce ze względu na możliwość uszkodzenia powłoki silnymi detergentami. Zaleca się mycie ręczne - gorącą wodą, płynem do mycia naczyń oraz miękką gąbką.

  • Po umyciu naczynie należy przetrzeć ściereczką lub papierowym ręcznikiem, aż do kompletnego wysuszenia. Następnie, żeby powierzchnia naczynia pozostała na długo w niezmienionym stanie - należy rozprowadzić cienką warstwę oleju spożywczego.

  • W celu usunięcia przebarwień/zacieków można naczynie przetrzeć sokiem z cytryny/roztworem z sody oczyszczonej i cytryny lub roztworem z wody z octem. Po tych zabiegach należy naczynie spłukać gorącą wodą oraz dokładnie osuszyć. Na koniec nasmarować naczynie olejem spożywczym.

  • Nie zostawiaj na długo niż to niezbędne na powierzchni naczynia produktów zawierających kwasy - może to doprowadzić do zmian koloru powierzchni.

  • Przypalone powierzchnie warto po ostygnięciu zalać wodą i pozostawić na noc, po czym usunąć zabrudzenia gorącą wodą, płynem do mycia naczyń oraz gąbką.

Gwarancja

Naczynia marki Zwilling J.A. Henckels posiadają 30 lat gwarancji, chyba że jest to inaczej określone przy konkretnym produkcie.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że noże i naczynia Zwilling będą służyły Wam przez wiele pokoleń.

 

 


 

Niestosowanie się do zaleceń producentów i użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem może spowodować utratę gwarancji.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl