Producenci
Zalety używania naczyń miedzianych

Zalety używania naczyń miedzianych

Naczynia miedziane powstały wieki temu. Już za czasów prehistorii ich zalety były docenione przez wielkie grono kucharzy, a niektóre zakłady produkujące jedzenie wykorzystują je do tej pory. Mają właściwości prozdrowotne oraz genialnie przewodzą ciepło. Są warte swojej ceny, a ich utrzymanie w czystości nie jest wcale takie trudne.

Zdrowotne właściwości

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto zakupić miedziane garnki. Ich cena jest wszak wysoka, a opinie bywają różne. Miedź jest niezbędna w organizmie każdego człowieka. Ma również wiele właściwości przeciwrakowych i działających na nasze neuroprzekaźniki w mózgu odpowiadające za koncentrację. Jej brak wpływa na wygląd włosów i skóry. Jej nadmiar jednak może powodować bóle brzucha, problemy z jelitami czy anemię. Dlatego ważne jest, aby spożywać ją w odpowiednich proporcjach. Jonizacja zachodząca w miedzianych naczyniach powoduje likwidację grzybów, bakterii i pleśni szkodliwych dla zdrowia człowieka. Dotyczy to w szczególności spożywanych z nich płynów. Picie wody z takiego naczynia poprawia naszą pracę jelit, wspomaga odchudzanie, zapobiega stanom zapalnym i dba o nasze serce. Taką samą jonizację uzyskują przyrządzane przez nas dania.

Czy warto zakupić miedziane garnki i patelnie?

Tak samo garnki, jaki i patelnie miedziane wykazują te same właściwości prozdrowotne. Jako sprawdzony sklep, sprzedajemy prawdziwe miedziane naczynia renomowanej firmy Falk Culinair. Francuska produkcja to długowieczne używanie i nietuzinkowy wygląd. W naszym sklepie online możemy wybrać garnki i patelnie w interesujących nas kształtach i wielkościach.

Gotowanie w miedzianych garnkach

Zalety wykorzystania miedzianych garnków w kuchni jest kilka:

  • Możemy je stosować w piekarnikach w temperaturze do 230 stopni.
  • Pasują do wszystkich rodzajów kuchenek.
  • Miedź nie wchodzi w reakcję z przyrządzanymi potrawami, które mogą mieć jakikolwiek wpływ na ich smak. Nie wytwarzają żadnych zapachów podczas gotowania.
  • Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu nasze potrawy są równomiernie gotowane. Nawet największy laik znający podstawowe zasady gotowania nie będzie w stanie ich przypalić. Przyrządzane potrawy nie przywierają do dna.
  • Są długowieczne i przechodzą z pokolenia na pokolenie. Nie zmienia to ich właściwości. Garnki wytworzone z miedzi nigdy nie ulegają zniszczeniu, w odróżnieniu od innych materiałów. Dodatkowo ich elegancki wygląd przypadnie do gustu każdemu użytkownikowi.
  • Do ich wyczyszczenia wystarczy odrobina płynu i mokra gąbeczka.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl